Het onderzoek

-

 

Er is weinig wat zo dicht bij mij staat als mijn eigen auto: een witte Nissan Bluebird uit 1987. Ik heb deze oldtimer vier jaar geleden gekregen van mijn opa Arie de Vink, die helaas vorig jaar is overleden. Deze auto heeft mijn opa in 1987 gekocht bij Auto Heemskerk op de Lammeschansweg in Leiden. Ik heb zelfs het bonnetje nog. De Bluebird heb ik nu ongeveer vier jaar in mijn bezit en hij draagt de naam 'Brum'.

 

Nadat mijn opa was overleden in februari 2016, was ik erg betrokken bij wat er allemaal moest gebeuren. De rouwkaart, de advertentie, de foto, bijna elke taak waar ook maar iets van beeld aan te pas kwam, nam ik op me. Het was voor mij de eerste keer dat ik het proces van een uitvaart van zo dichtbij meemaakte. De dood heeft mij altijd erg bezig gehouden; het is iets wat onvermijdelijk is en toch heerst vandaag de dag nog altijd een groot taboe op. Niemand praat er graag openlijk over, terwijl ooit doodgaan toch echt de enige zekerheid is die wij hebben in het leven.

 

Ik ben mij bewust dat ik ook ooit afscheid moet nemen van mijn auto. Hoe gaat dat dan in zijn werk? Er bestaat geen dienst of instantie die je helpt bij het verlies van je auto. Wat moet ik dan?

 

Om een antwoord te kunnen krijgen, op bovenstaande vragen ben ik binnen mijn familie op zoek gegaan naar verhalen, foto’s en herinneringen van de Nissan Bluebird. Ook ben ik met andere auto-eigenaren gaan praten die net als ik een bijzondere band hebben met hun voertuig.

 

Dit alles bleek het begin van Auto-uitvaart De Uitrit.

De levensloop van een auto lijkt erg op die van ons. Tijdens een vergelijkend onderzoek tussen het verlies van een mens en het verlies van een auto, kwam ik tot de conclusie dat wanneer een auto stuk is, wij bepaalde stappen ondernemen die erg overeenkomen met het overlijden van een mens. Onbewust zijn wij al zo ver, dat wij menselijke elementen uit het leven koppelen aan een auto.

De Uitrit

-

Een afstudeer project voor de Willem de Kooning academie Rotterdam 2017

Formulier verzenden...

Er is een fout opgetreden in de server.

Formulier ontvangen.

Afstudeerproject Willem de Kooning academie - Floris Kruijer © 2017